Macadamia noten

Macadamia noten

De macadamianoot is afkomstig van het zuidelijk deel van de wereld, veelal verbouwd in Australië ofwel ‘Down Under’. De macadamia’s groeien in een harde schil aan bomen die ongeveer 5 meter hoog zijn. Toen halverwege de 90-er jaren, toen de populariteit van de macadamia noot echt een vlucht nam, heeft dat destijds de prijzen bijna dagelijks beinvloedt. Macadamia noten in de schil

Het is namelijk zo dat deze nootsoort een 5 jaar op zich laat wachten voordat de eerste oogst van de bomen afkomt, om na 10 jaar pas op haar piek te kunnen produceren. Dit heeft er in het begin voor gezorgd dat het een dure en hierdoor exclusieve nootsoort was. De laatste jaren is het meer gegroeid naar het segment zoals we bijvoorbeeld met Cashewnoten gewend zijn, alhoewel de productie nog altijd een dure bezigheid blijft (ook door invloed van de natuur) en hierdoor de gemiddelde prijs nog net iets hoger ligt.

Het is de laatste jaren een nootsoort in opkomst dus, als een soort van ronde cashewnoot met een heerlijk brosse bite, mits op de juiste wijze gebrand. Macadamia noten bevatten veel vet en veel calorieën. Dit zijn geen eigenschappen welke over het algemeen Macadamia Notenniet snel te relateren zijn aan een gezonde voeding of het beste dieet. Maar macadamia noten zijn een unieke bron van essentiële voedingsstoffen en zijn eigenlijk zelfs heel goed voor je hart . In het kader van gezonde voeding kunnen macadamia noten als een verantwoord tussendoortje worden gezien! In 100 gram macadamianoten zit 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine B1 en thiamine. Ook andere vitaminen zijn flink vertegenwoordigd in deze noot, zo zit er voor 21% van de ADH aan vitamine B6 of pirydoxine, 15% niacine(B3) en zo’n 14% pantotheenzuur (B5)De percentages. Verder 12% riboflavine (B2). Verder nog vele andere vitaminen. Al met al dus een heerlijk gezonde notensoort, perfect passend in de schijf van 5.